O wpływie miodu na nasze zdrowie napisano już wiele książek i artykułów. Wynika z nich niezbicie, że każdy jego rodzaj produkowany przez pracowite pszczoły ma bardzo pozytywne działanie na nasz organizm. Nie znaczy to jednak, że każdy zakupiony przez nas wyrób będzie wysokiej jakości. Gdzie zatem należy kupować miód, by cieszyć się jego pełną wartością?
Jeśli planujemy zakup miodu z marketu, to należy pamiętać, że zanim on tam trafi, jest kilkakrotnie przelewany. Bardzo często miesza się poszczególne gatunki i doprawia miodem z krajów europejskich oraz innych, w tym z Chin. Każda obróbka sprawia, że wydostają się z niego olejki eteryczne, enzymy oraz rozkładają witaminy. Dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup miodu takiego jak ten z witryny https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-tradycyjne/, a więc prosto z pasieki. Mamy wtedy pewność, że wartość zdrowotna tego produktu będzie na wysokim poziomie, i że jest to wyrób pełnowartościowy i naturalny. Trzeba też pamiętać, że dużą wadą miodów kupowanych w markecie jest ich przegrzewanie. Z biegiem czasu miód naturalnie się krystalizuje. Świadczy to o jego dobrej jakości. Jednak klienci są przyzwyczajeni do produktów lejących. Dlatego stosuje się metodę częstego podgrzewania, by miód odzyskał swoja płynną treść. W ten sposób produkt może stracić swoje właściwości.