Kiedy za oknem nadchodzi zima, w naszych lodówkach coraz rzadziej goszczą świeże produkty. Wówczas dobrze jest mieć dobrze zaopatrzona przydomową spiżarnię. Polską tradycją jest przygotowywanie kiszonek, przetworów w zalewie octowej, dżemów czy też powideł. Zawekowane warzywa i owoce są wspomnieniem letnich smaków i pożywną dawką witamin. A co z grzybami? Przecież sezon na nie jest taki krótki!
Przetwory z prawdziwych, leśnych grzybów rzadko goszczą na półkach naszych spiżarni. Nie każdy z nas jest urodzonym grzybiarzem i nie wszyscy mają czas na wekowanie słoików, a czasem po prostu pogoda nie sprzyja i w okolicznych lasach trudno wypatrzeć choćby jednego podgrzybka. Wtedy na ratunek przychodzą gotowe produkty dostępne chociażby pod adresem https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-grzyvowe/. To szeroki asortyment grzybów w najróżniejszych postaciach.
Borowiki, podgrzybki, kurki czy maślaki – to smaki bezsprzecznie kojarzące się z polską kuchnią. Sięgamy po nie najczęściej w okresie świątecznym, przyrządzając z nich pyszne uszka, pierogi i krokiety. Dlatego też zamknięte w słoiczkach podsmażane grzybki i gotowe pasty to świetna propozycja dla tych, którzy chcą ułatwić sobie przedświąteczne przygotowania. Sprawdzą się one jako farsz. Wykorzystać je można także do sosów czy zup. To wspaniałe źródło witamin (głównie witaminy A oraz tych z grupy B) i minerałów, w tym cennego magnezu. Pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i nerwowy oraz pracę serca.