Niewielka ilość czekolady może być częścią zdrowej diety. Ale jeśli szukasz najzdrowszych rodzajów czekolady, trzymaj się ciemnej czekolady i kakao w proszku lub nibs.
Jeśli kochasz czekoladę i chcesz się nią cieszyć regularnie, sięgnij po ciemną czekoladę – ale nie przesadzaj. Niewielka ilość może być częścią zdrowej diety. Ale jeśli szukasz najzdrowszych rodzajów czekolady, trzymaj się ciemnej czekolady i kakao w proszku.
Ciemna czekolada zawiera więcej flawonoidów niż mleczna lub biała czekolada. Flawonoidy to związki roślinne, które mogą pomóc w ochronie naszych komórek przed uszkodzeniami. Ciemne czekolady zawierają również kwasy tłuszczowe, które mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Istnieją pewne dowody, że ciemna czekolada może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych – co może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i udarowi.
Nibs to małe kawałki ziaren kakao, które zostały uprażone i rozdrobnione. Są bogate w przeciwutleniacze i minerały, ale zawierają też cukier, więc porcje powinny być niewielkie. Często dodaje się je do domowych przepisów na czekoladę, ponieważ dodają przyjemnej chrupiącej tekstury. Mają świetne efekty lecznicze i mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i cholesterolu. Zawierają również niewielką ilość kofeiny, która może sprawić, że poczujesz się bardziej pobudzony i czujny. Jeżeli będziesz chciał spróbować prawdziwego kakao to warto zajrzeć na stronę https://pluskakao.pl/, która ma w swojej ofercie czyste kakao bez dodatków
Proszek kakaowy powstaje poprzez zmielenie ziaren kakao na drobny proszek. Nie zawiera tak dużo cukru, jak mleczna czy biała czekolada, ale nadal jest w nim cukier – dlatego zachowaj małe porcje. Jest również bogate w przeciwutleniacze zwane flawonolami, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom związanym ze starzeniem się, takim jak cukrzyca i rak.