Opakowania jednorazowego użytku to podstawa, jeśli chodzi o branżę gastronomiczną. W czasach życia w ciągłym pędzie jedzenie na wynos cieszy się ogromną i stale rosnącą popularnością. Jakie opakowania na jedzenie wybrać?
Producenci opakowań oferują bardzo praktyczne rozwiązania i takie właśnie powinny być opakowania na jedzenie. Spożycie zakupionego posiłku musi być komfortowe, dlatego opakowania należy dopasować do konkretnego dania, zwracając uwagę na to, czy jest to pełne danie, czy mała przekąska. Podanie “kebaba w kopercie” pozwoli na wygodną konsumpcję bez konieczności pobrudzenia rąk. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na funkcjonalność oferowanych produktów, jednak aspekty higieniczne są nie mniej ważne.
Przy zakupie opakowań na jedzenie nie można pominąć bezpieczeństwa. Czuwają na tym zwłaszcza instytucje normalizujące. Opakowanie musi być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Materiały użyte do jego produkcji powinny spełniać surowe normy bezpieczeństwa zarówno pod względem właściwości fizycznych, jak i chemicznych. Niezastąpionymi materiałami są papier i tekstura jako opakowania do przechowywania żywności. Tacki papierowe i wszelkie papierowe opakowania również powinny spełniać podstawowe wymagania, dotyczące ich przeznaczenia do kontaktu z żywnością.
Poza higieną i funkcjonalnością, o wyborze odpowiednich opakowań powinno decydować wzornictwo. Tutaj warto postawić na neutralne opakowania bądź dopasowane do identyfikacji wizualnej firmy.