Kuchnia to miejsce, w którym powinny panować sterylne warunki. Niestety, wiele osób ma problem z utrzymaniem w niej odpowiedniej czystości. Gotowanie wymaga przygotowania wielu produktów i przetworzenia ich na potrzeby kulinarne. A to sprawia, że powstaje bardzo duża ilość odpadków oraz zabrudzonych naczyń i pojemników. Jak w związku z tym zadbać o należytą czystość w miejscu, jakim jest kuchnia? Życie pokazuje, że nie musi to być wcale takie trudne.
Sekret w utrzymywaniu czystych warunków w kuchni można określić jednym słowem – systematyczność. Termin ten wcale nie oznacza ciężkiej i mozolnej pracy przez cały dzień. Chodzi raczej o sprzątanie na bieżąco, co bardzo skraca czas, który poświęcamy na porządki. O jakie cykliczne prace chodzi? Po gotowaniu najlepiej od razu włożyć naczynia do zmywarki. Rzeczy, których nie można w ten sposób umyć, należy oczyścić ręcznie. Świetnie nadają się do tego zlewozmywaki dwukomorowe, gdyż zapewniają odpowiednią ilość miejsca.
Po gotowaniu trzeba od razu umyć i przetrzeć do sucha blaty. Jeśli zabrudziła się kuchenka najlepiej zabrać się za nią od razu. Zaschnięte zabrudzenia będzie trudno usunąć. Oczywiście wcześniej trzeba zaczekać, aż kuchenka ostygnie. Na szczególną uwagę zasługuje okap. Jeśli nie jest czyszczony regularnie, to stanie się miejscem bytowania roztoczy i brudu. Należy też czyścić zlewozmywak. Inaczej będzie się na nim osadzał kamień i powstaną nieprzyjemne dla oka zacieki. Aby panował porządek, trzeba też zabezpieczyć materiały sypkie. Tego typu produkty powinny być umieszczone w szczelnych naczyniach.