Obiady nie muszą być zawsze takie same, bo nawet coniedzielny schabowy i rosół potrafią znudzić. Rodziny, które chcą żyć nowocześnie i odkrywać inne smaki powinny zwrócić się w stronę międzynarodowej kuchni. Ta azjatycka, choć od wielu lat teoretycznie znana Polakom, tak naprawdę nie jest jeszcze w pełni odkryta. Sajgonki, które możemy zjeść w barach, niewiele mają wspólnego z tymi oryginalnymi, a słynna zupa pho w Wietnamie smakuje zupełnie inaczej. Na szczęście te dania sami możemy przygotować w domu, a wtedy to od nas będzie zależał ich smak.
Makaron ryżowy to świetna alternatywa zarówno dla ryżu, jak i tradycyjnego makaronu. Smakuje nieco inaczej — jest miękki i ma delikatną konsystencję. Trzeba uważać, bo ma tendencję do rozgotowywania się. Idealnie będzie komponował się z typowo azjatyckimi daniami. Świetnie pasuje też do różnego rodzaju ryb. Inspirację na jeden z genialnych przepisów na nietypowy obiad możemy zaczerpnąć ze strony: https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/pad-thai-z-kurczakiem-lub-tofu-by-magda-klimczak
Kalbi to koreańskie grillowane żeberka, które przygotujemy w mniej niż godzinę. Dzień wcześniej musimy jednak zrobić marynatę, która nada daniu ostatecznego smaku. W tym celu przeciskamy przez prasę czosnek, a następnie dodajemy przyprawy takie jak chili, sos sojowy oraz miód, który nada odrobinę słodkiego kontrastu. W tak przygotowanej marynacie należy umieścić mięso przynajmniej 24h wcześniej. Żeberka smaży się na grillu i podaje zawinięte w liść sałaty.