Gdzie bezpiecznie przechowywać produkty w restauracji?
Lifestyle
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Gdzie bezpiecznie przechowywać produkty w restauracji?

Restauracja to miejsce, które kojarzy się klientom z salą, w której mogą spędzić miły czas i zjeść coś dobrego. To prawda, jednak oprócz przestrzeni dla klienta, w restauracji, znajduje się jeszcze jej serce, czyli kuchnia. Prawdziwe królestwo kucharzy oraz ich pomocników. Pomieszczenie, w którym dzięki talentom kulinarnym powstają niebywale smaczne dania, zachwycające gości. Myli się, jednak ten, kto postrzega restauracje w tak prostych kategoriach.

Smak i zręczność rąk to nadal nie wszystko. W tym miejscu należy przestrzegać szeregu przepisów i wytycznych, które ochraniają żywność przed skażeniami lub innymi niebezpieczeństwami, a w konsekwencji jej konsumentów. Zadaniem właściciela jest zorganizować kuchnię oraz zaplecze w taki sposób, by zoptymalizować przestrzeń, dbając jednocześnie o wszystkie standardy bezpieczeństwa żywności oraz pracowników.

Zaplecze restauracji oraz kuchnia jako magazyn

Produkty używane w kuchni należy poukładać w taki sposób, by zapewnić do nich swobodny dostęp, a jednocześnie zabezpieczyć je przed ewentualnymi zagrożeniami czy zanieczyszczeniami. Z tego powodu otwarte wcześniej pojemniki umieszczone w lodówce, powinny zostać ponownie zamknięte, by nic zbędnego się do nich nie dostało. W tym obcy zapach.

Z kolei produkty suche (np. makarony, mąki czy przyprawy) znajdują swoje miejsce w bardziej podręcznych meblach, jakim jest szafka gastronomiczna wisząca. Ze względów nie tylko praktycznych, ale przede wszystkim higienicznych w kuchni powinny znaleźć się meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii, które bardzo łatwo można wyczyścić i zdezynfekować.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie meble zawsze pasują do salonu?
Jakie meble zawsze pasują do salonu?
Trendy dotyczące urządzania wnętrz nieustannie się zmieniają. To, co jest modne w jednym sezonie, w kolejnym może być już passe. […]
Holter ciśnieniowy – kto powinien wykonać takie badanie?
Holter ciśnieniowy – kto powinien wykonać takie badanie?
Badaniem wykonywanym w przypadku diagnostyki chorób serca jest holter ciśnieniowy. Podstawą tej metody jest automatyczne rejestrowanie ciśnienia tętniczego krwi. Osobie, […]
Bezpieczeństwo w miejscu pracy, jakimi zasadami się kierować ?
Bezpieczeństwo w miejscu pracy, jakimi zasadami się kierować ?
Każdy z nas bez wątpienia chciałby czuć się bezpiecznie w miejscu pracy. To poczucie ma jednak nie tylko związek z […]
Ostatnie wpisy