Prowadzenie restauracji bez takich sprzętów jak chłodziarka, zamrażarka czy zmywarka jest praktycznie niemożliwe. Okazuje się jednak, że w sprzedaży znaleźć można wiele innych sprzętów, które mogą być niezwykle przydatne i znacząco ułatwić prowadzenie restauracji. Do tego rodzaju sprzętów zaliczyć należy m.in. elektryczną obieraczkę do warzyw. Obieraczka pozwala znacząco skrócić czas potrzebny do przygotowywania surowców do gotowania, dzięki czemu kucharz może poświęcić więcej uwagi na przygotowywanie potraw.
Aby przygotowane potrawy dłużej zachowywały świeżość, warto umieścić je w bemarze grzewczym. Nowoczesne bemary grzewcze to urządzenia elektryczne, które pozwalają na utrzymywanie ciepła przyrządzonych potraw. Wśród przydatnych elementów wyposażenia restauracji, które mogą ułatwić pracę w kuchni, wyróżnić należy także maszynki do mielenia bądź rozbijania mięsa.
Jeśli w restauracji mają być serwowane smaczne zupy lub kremy, warto wyposażyć ją w wysokiej jakości kociołek elektryczny z płaszczem wodnym. Wykonane ze stali kociołki pozwalają na łatwe i szybkie przygotowywanie różnego rodzaju potraw. W żadnej szanującej się restauracji nie powinno zabraknąć także ekspresu do kawy. Najlepiej zdecydować się na ekspres ciśnieniowy z opcją spieniania mleka, który umożliwia przygotowywanie najpopularniejszych rodzajów kaw.
Do przygotowywania deserów przydać się mogą również gofrownice. To proste i tanie urządzenie umożliwia serwowanie klientom smakowitych gofrów w różnych postaciach. Przydatnym elementem wyposażenia każdej nowoczesnej restauracji jest także wyciskarka do soków. Zakup wyciskarki pozwala przygotowywać smaczne i zdrowe soki oraz koktajle, nie tylko z owoców, ale także i z warzyw.