Słodkie wina – do jakich dań je podawać?

Wina słodkie od bardzo wielu lat cieszą się w naszym kraju sporym powodzeniem. Wynika to głównie z faktu, że mogą być bez większego problemu pite w sporych ilościach (ze względu na atrakcyjny smak i umiarkowaną zawartość alkoholu), a także podawane do rozmaitych potraw. Zdecydowanie najbardziej popularne są gatunki czerwone o wyraźnej słodyczy pochodzącej z mocno dojrzałych winogron. Mnóstwo wysokiej jakości trunków ze wspomnianej kategorii posiada w swojej ofercie sklep online: http://winostyl.pl/wina-czerwone-slodkie.

Desery to tylko jedna z opcji

Słodkie wina stanowią znakomity dodatek w szczególności do różnych deserów, takich jak choćby suflet czekoladowy, ciasto z rodzynkami, klasyczny piernik czy tarta owocowa. W tym przypadku sprawdzi się przede wszystkim portugalskie porto pozostawiające na języku niezwykle przyjemne uczucie ciepła – o wyraźnie wyczuwalnych nutach śliwki, czereśni, kakao oraz czarnej herbaty. Alternatywę stanowi natomiast węgierski biały tokaj, francuskie pellegrino i włoskie lambrusco. . Oprócz tego słodkie wina pasują świetnie do aromatycznych serów pleśniowych o dosyć ostrym smaku (Roquefort, Livarot itp.), ponieważ skutecznie podkreślają  ich pikanterię i naturalną słoność.

Jeśli chodzi stricte o czerwone gatunki, to idealnie wręcz nadają się one do picia w towarzystwie wszelkich dań z drobiem w roli głównej – np. indykiem, perliczką albo kurczakiem. Pozostałe współgrające z nimi potrawy to: wątróbka (niwelują jej metaliczny posmak), makaron spaghetti i carbonara, pizza, ryby morskie, owoce morza (zwłaszcza krewetki i kalmary) oraz pasztet z królika. Dodajmy, że słodkie wino poleca się pić schłodzone do temperatury około 6-8 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − dziewięć =