Zastosowanie i właściwości masła orzechowego
Lifestyle
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zastosowanie i właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe – choć kaloryczne – należy do kategorii zdrowych produktów, które warto wprowadzić do swojej diety. Można je wykonać zarówno samodzielnie – przy pomocy blendera, jak i kupić w sklepie oferującym zdrową żywność. Masło wytwarza się z rozmaitych orzechów, jednak prym wiodą orzeszki ziemne, nerkowce, a także migdały. Warto sięgać regularnie po ten produkt, aby dostarczyć sobie zdrowych kwasów tłuszczowych, wartościowego białka, błonnika i niezbędnej do życia witaminy E.

Jak wprowadzić masło orzechowe do codziennego menu?

Istnieje wiele zdrowych i apetycznych sposobów na wprowadzenie masła do swojego jadłospisu. Klasyczną metodą jest smarowanie nim kanapek – szczególnie podczas pierwszego lub drugiego śniadania. Masło wyprodukowane z orzechów możemy stosować jako dodatek do pożywnego posiłku: jaglanki, owsianki lub orkiszowianki. Możemy też wykorzystać je jako farsz do naleśników lub posmarować nim przygotowane na słodko placki. Dobrym pomysłem są domowej roboty muffinki, ciasteczka czy batoniki z dodatkiem masła z orzechów. Jeśli chodzi o masło orzechowe cena zazwyczaj łączy się z jakością, a produkty naturalne i pozbawione szkodliwych składników są droższe niż ich mniej zdrowe odpowiedniki. Warto zainwestować w masło o możliwie najwyższej zawartości orzechów. Jeśli natomiast chodzi o ich rodzaj – wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Masło z orzechów arachidowych to przede wszystkim kopalnia pożywnego białka, natomiast masło z nerkowców zawiera sporo żelaza. Jeśli wybierzemy to wykonane z migdałów, dostarczymy swojemu organizmowi wapń, natomiast sięgając po masło z orzechów włoskich – dużą dawkę korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Coś dla alergików i coś dla tradycjonalistów – współcześnie stosowane wypełnienia kołder
Coś dla alergików i coś dla tradycjonalistów – współcześnie stosowane wypełnienia kołder
Wypełnienia kołder mogą być różne. Wiele zależy bowiem od preferencji, a także od ewentualnych alergii. To one bardzo często dyktują […]
Jakie materiały można poddać obróbce skrawaniem?
Jakie materiały można poddać obróbce skrawaniem?
Produkcja różnego rodzaju detali jest możliwa dzięki obróbce skrawaniem. Jest to proces, dzięki któremu można nadawać przedmiotom określony kształt. Polega […]
Co niezwykłego jest w restauracjach typu pop-up?
Co niezwykłego jest w restauracjach typu pop-up?
Restauracje typu pop-up mają swój początek w latach 60 ubiegłego wieku. To właśnie wtedy pojawiła się moda na kluby kolacyjne, […]
Ostatnie wpisy