Niezmiennie od setek lat porcelana cieszy się niesłabnącą popularnością. Chociaż obecnie dostępność wykonanych z niej serwisów, biżuterii, ozdób czy rzeźb jest większa niż przed wiekami, to nadal jest uznawana za produkt ekskluzywny. Rynek oferuje bogaty asortyment: od prostych zastaw stołowych używanych na co dzień po luksusowe marki z bogatymi tradycjami jak portugalskie vista alegre. Podstawowymi składnikami, z których wytwarzana jest porcelana są kaolin, kwarc i skaleń. W zależności od użytych proporcji tych składników można wyróżnić porcelanę miękką i twardą. Porcelana miękka (produkowana głównie w Chinach) charakteryzuje się 25-40% zawartością kaolinu, 30-35% – kwarcu i 25-40% skalenia i jest wypalana w temperaturze 1280°C – 1320°C. To bardzo kruchy i delikatny rodzaj porcelany, a przedmioty z niej wykonane są lśniące, zdobione szeroką gamą kolorów. Ze względu na wyższą zawartość kaolinu (40-60%) porcelana twarda (produkowana głównie w Europie) wymaga wypalania w wyższych temperaturach (1350 – 1460°C). Kwarc i skaleń stanowią po 20-30% jej składu. Jak sama nazwa sugeruje, naczynia z niej wykonane są bardziej odporne na uszkodzenia.
Udając się do sklepu z porcelaną warto zwrócić uwagę na kolor porcelany. Uznawaną za jeden z najbardziej luksusowych jej rodzajów – porcelanę Bone China (produkowana z dodatkiem spopielonych kości wołowch) można rozpoznać po delikatnej przezroczystości, a także barwie od śnieżnobiałej, przez odcień kości słoniowej po jasny beż. Dobrej klasy wyroby będą lekkie i mlecznobiałe. Należy natomiast unikać produktów szarych – im więcej odcieni szarości w masie porcelanowej tym niższa jakość produktu. Warto również sprawdzić jaki dźwięk wydaje przy delikatnym uderzeniu – porcelana wydaje wysokie i dźwięczne odgłosy. W przypadku imitacji uzyskany ton będzie niski i głuchy.