Świat walczy z plagą otyłości i bycie na diecie zwykle kojarzy nam się głównie z tym problemem. Jednak warto wiedzieć, że zrównoważona dieta nie powinna dotyczyć jedynie osób z nadmiarem kilogramów. Właściwie każdy powinien dbać o swój jadłospis niezależnie od tego czy jest osobą zmagająca się ze zbędnymi kilogramami, sportowcem czy, na przykład, kobietą w ciąży. Czym się różnią wymagania żywieniowe poszczególnych osób?
Jednym z często opisywanych trendów żywieniowych jest dieta energetyczna. Polecana jest ona osobom, które dużo pracują lub intensywnie ćwiczą. Oczywiście, organizm w trakcie wysiłku intelektualnego bądź fizycznego, potrzebuje bardzo dużo energii. Ważne jednak, by energia ta pochodziła z dobrego źródła. Stąd też podstawą wspomnianej wcześniej diety jest pokarm wysokoenergetyczny, co wcale nie oznacza, że powinniśmy spożywać tłuste potrawy.
Chodzi raczej o dostarczanie właściwej ilości zdrowych węglowodanów. Jako ich źródło polecane są kasze, w szczególności kasza gryczana, oraz inne produkty zbożowe,orzechy, owoce oraz warzywa. Istotne są także odstępy między posiłkami. Nie powinny być dłuższe niż trzy, cztery godziny. Najważniejsze jest unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz rafinowanego cukru.
Dieta dla kobiet w ciąży także powinna być odpowiednio zbilansowana. Nie chodzi tu wcale o przysłowiowe jedzenie za dwoje, lecz o dostarczanie organizmowi matki i dziecka właściwej ilości składników odżywczych. Jeśli chodzi o zwiększanie ilości kalorii w posiłkach, to zdrowa kobieta w okresie ciąży powinna spożywać jedynie o trzysta kalorii więcej niż zwykle.
Do jadłospisu dobrze jest wprowadzić więcej produktów bogatych w witaminy z grupy B, na przykład warzyw strączkowych oraz żywności wysokobiałkowej, czyli ryb, orzechów, warzyw i chudego mięsa. Warto również zwrócić uwagę na właściwą ilość kwasu foliowego w spożywanych posiłkach.
Jego źródłem są na przykład brokuły czy pomidory. Istotne jest także właściwe nawodnienie organizmu stąd też należy pić więcej wody niż zwykle. Koniecznie trzeba unikać spożywania alkoholu, cukru rafinowanego, napojów zawierających kofeinę oraz żywności wysoko przetworzonej.