Bydło jest hodowane powszechnie po to, aby na sklepowych półkach każdy mógł znaleźć świeże mięso, mleko, a czasami nawet skórę, bowiem z zewnętrznej tkanki niektórych zwierząt wytwarzana jest chociażby odzież. Aby jednak możliwe było kupowanie wysokiej jakości produktów z bydła, konieczne jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków do rozwoju. Podstawą jest oczywiście stworzenie komfortowej zagrody, ale także regularne dostarczanie właściwego pokarmu. Bydło karmi się przede wszystkim paszą, która przygotowywana jest według określonych zasad. Dzięki temu odznacza się dobrymi właściwościami. Jak powstaje pasza przeznaczona dla bydła?
Pasze dla bydła często nazywa się kiszonkami. Powstają one dzięki fermentacji mającej miejsce przy udziale kwasu mlekowego. W celu przygotowania typowej paszy gromadzi się wszelkiego rodzaju zboża, trawy i kukurydzę, a następnie zamyka ich mieszankę w specjalnej folii, którą nabyć można m.in. w ofercie dostępnej na stronie http://www.bialpak.pl/pl/rolnictwo/folia-kiszonkarska – i to w kilku wersjach. Z reguły jednak wszystkie rodzaje folii charakteryzują się należytą wytrzymałością i elastycznością, co jest istotne, ponieważ fermentacja wspomnianych roślin powinna odbywać się w ścisłym zamknięciu, bez dostępu powietrza. Podobnie będzie w przypadku produkcji paszy okopowej, która jest niezwykle cennym składnikiem. Zawiera ona sporo łatwostrawnych węglowodanów, a to, co odróżnia ją od klasycznej paszy, to fakt, że robi się ją z marchwi, buraków i ziemniaków.