Świeże i chrupiące pieczywo to prawdziwy przysmak, który często gości na polskich stołach. Jednocześnie, wiele osób rezygnuje z jego spożywania z powodów dietetycznych. Jest to błędne postępowanie, chleb może być bowiem bardzo zdrowy i wartościowy. Wystarczy tylko wiedzieć, jaki wybrać.
Najpopularniejszy, pszenny chleb jest produkowany z białej maki pozbawionej łusek i otrąb, dlatego też jest uznawany za małowartościowy. Osoby, które świadomie podchodzą do kwestii odżywiania powinny więc zainteresować się chlebem żytnim. Jest on bogaty w witaminy i minerały, a także błonnik, często polecają go również dietetycy. Spożywanie takiego, pełnoziarnistego pieczywa przyniesie wiele korzyści zdrowotnych, a co ważne, jest on przy tym bardzo smaczny.
Kupując chleb należy zwrócić uwagę na jego dokładny skład – im mniej w nim pozycji, tym lepiej. Tak naprawdę, w składzie chleba powinna znajdować się mąka, sól, woda i zakwas lub drożdże. A jakie pieczywo będzie lepsze: wypiekane na zakwasie czy drożdżach? Chleb na zakwasie wyróżnia się tutaj dłuższą świeżością oraz chrupiącą skórką. W chlebie warto szukać też zdrowych dodatków, takich jak ziarna (np. słonecznik, dynia) lub suszone owoce (np. żurawina). Dzięki temu jego wartość i smak będą jeszcze bogatsze.