Restauracja to miejsce, które kojarzy się klientom z salą, w której mogą spędzić miły czas i zjeść coś dobrego. To prawda, jednak oprócz przestrzeni dla klienta, w restauracji, znajduje się jeszcze jej serce, czyli kuchnia. Prawdziwe królestwo kucharzy oraz ich pomocników. Pomieszczenie, w którym dzięki talentom kulinarnym powstają niebywale smaczne dania, zachwycające gości. Myli się, jednak ten, kto postrzega restauracje w tak prostych kategoriach.
Smak i zręczność rąk to nadal nie wszystko. W tym miejscu należy przestrzegać szeregu przepisów i wytycznych, które ochraniają żywność przed skażeniami lub innymi niebezpieczeństwami, a w konsekwencji jej konsumentów. Zadaniem właściciela jest zorganizować kuchnię oraz zaplecze w taki sposób, by zoptymalizować przestrzeń, dbając jednocześnie o wszystkie standardy bezpieczeństwa żywności oraz pracowników.
Produkty używane w kuchni należy poukładać w taki sposób, by zapewnić do nich swobodny dostęp, a jednocześnie zabezpieczyć je przed ewentualnymi zagrożeniami czy zanieczyszczeniami. Z tego powodu otwarte wcześniej pojemniki umieszczone w lodówce, powinny zostać ponownie zamknięte, by nic zbędnego się do nich nie dostało. W tym obcy zapach.
Z kolei produkty suche (np. makarony, mąki czy przyprawy) znajdują swoje miejsce w bardziej podręcznych meblach, jakim jest szafka gastronomiczna wisząca. Ze względów nie tylko praktycznych, ale przede wszystkim higienicznych w kuchni powinny znaleźć się meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii, które bardzo łatwo można wyczyścić i zdezynfekować.