W poszukiwaniu idealnych warunków do przygotowania pysznej kawy warto zwrócić uwagę nie tylko na samą jakość kawy oraz ekspresu, w jakim się ją parzy, ale również na jakość i poziom przefiltrowania wody. Kawa jest przecież połączeniem ziaren parzonych w wodzie, więc zła smakowo woda może zepsuć nawet najlepszą kawę!
W wielu miastach stan wody pitnej w kranach pozostawia niestety wiele do życzenia. Często jest ona twarda, nieprzefiltrowana, pełna różnych substancji tak, że jej smak daleki jest od ideału. Coraz częściej ludzie zauważają też, że smak kawy ziarnistej mielonej w domowych warunkach i parzonej potem przy użyciu wody nie jest taki, jak smak identycznej kawy parzonej np. w restauracji. Jak się okazuje, nie jest to tylko kwestia posiadanego ekspresu, ale w znacznej mierze właśnie odpowiedniej wody. Restauracje bardzo często filtrują wodę z kranu przy użyciu odpowiednich urządzeń, które poprawiają jej dotlenienie, smak i wartości odżywcze.
To samo każdy z nas może zrobić we własnym domu pod warunkiem zastosowania odpowiednich filtrów. Mogą to być klasyczne, dostępne dzisiaj do szerokiego użytku filtry brita, których cena jest niska i dzięki którym swobodnie można sobie pozwolić na dzbanek do filtrowania wody (koszt jednorazowy) oraz wymienny filtr. Przed przygotowaniem kawy ziarnistej wystarczy wodę z kranu przefiltrować i dopiero taką użyć do parzenia. Różnica w smaku i aromacie kawy roznoszącym się przyjemnie po domu jest wtedy naprawdę duża.