W jakich krajach produkuje się kawę i skąd będzie najlepsza?

Kawa to jedna z najpopularniejszych używek, eksportowana praktycznie do wszystkich krajów świata. Obok wody i herbaty stanowi jeden z wiodących napojów. W ciągu roku mieszkańcy globu wypijają miliardy filiżanek aromatycznego napoju.

Aromatyczna, smaczna, energetyzująca

Kawa pobudza i dodaje energii – nic więc dziwnego, że większość ludzi rozpoczyna dzień od filiżanki aromatycznego napoju. Zakłada się, że najczęściej wybieranym gatunkiem jest arabika, stanowiąca niemal 70% eksportowanych ziaren. Arabika uznawana jest za najbardziej aromatyczną kawę, charakteryzującą się delikatnym, aksamitnym smakiem. Pozostałe 30% stanowi znacznie łatwiejsza w uprawie i tańsza robusta. Na rynku znaleźć można również mieszanki kaw, znalezienie optymalnej propozycji nie powinno więc stanowić problemu. Aromatyczne kawy ziarniste znajdziemy m.in. pod adresem https://mkfresh.pl/zestawy-kaw.

Jakie kraje produkują kawę?

Wiodącym producentem kawy już od ponad 150 lat jest Brazylia. W dużej mierze wynika to z faktu, że klimat i temperatury panujące w tym kraju szczególnie sprzyjają uprawie tej rośliny. Drugim eksporterem kawy jest Wietnam, znany przede wszystkim z napojów łączących kawę i mleko skondensowane. Ciekawostką może okazać się fakt, że eksport kawy stanowi znaczną część wietnamskiej gospodarki. Równie popularne są kawy z Kolumbii i Etiopii, aczkolwiek w ostatnim czasie można zauważyć mniejszą produkcję aromatycznych ziaren, spowodowaną przede wszystkim zmianą klimatu. Fani robusty poszukują produktów eksportowanych z Indonezji, choć kawy z tego kraju nie należą do najpopularniejszych. Warto także wspomnieć o Indiach, Gwatemali, Hondurasie i Ugandzie. Na uwagę zasługują przede wszystkim ziarna eksportowane z Indii, odznaczające się unikalnym aromatem, wynikającym z faktu, że kawa w tym kraju uprawiana jest w sąsiedztwie kardamonu i cynamonu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 + siedemnaście =