Dieta wegańska może być zarówno smaczna jak i zdrowa. Poświadczeniem tego faktu mogą być lekkoatleci i miłośnicy sportów wytrzymałościowych, którzy pomimo wyeliminowania białek zwierzęcych z diety, cieszą się zdrowiem i sukcesami sportowymi. Przede wszystkim bycie wege wymaga rozsądnego podejścia i wiedzy z zakresu makro i mikroskładników. Nieprawidłowe sporządzanie dań może powodować zaburzenia wagi, problemy hormonalne i zdrowotne. Aby tego uniknąć należy mądrze komponować jadłospis. Najprościej dokonać tego z pomocą dietetyka, książek, albo blogów kulinarnych. Choć w tego typu diecie łatwo pozyskać zdrowe węglowodany i tłuszcze, to jednak o wiele trudniej jest z białkami. Ale czy na pewno?
Dieta wegańska od wegetariańskiej różni się tym, że poza mięsem eliminuje również jaja, mleko, produkty mleczne, ryby, a nawet miód. Spożywane produktu dobiera się tak, aby były przetworzone w najniższym możliwym stopniu. Najczęstszym źródłem białka są produkty sojowe, np.: tofu, mleko sojowe itd. Często produkty pochodzenia zwierzęcego są zastępowane przez rośliny strączkowe, np. bób, ciecierzycę, fasolę i groch. Innymi źródłami białka mogą być także algi, amarantus i komosa ryżowa. Jako uzupełnienie diety warto stosować odżywki białkowe dla sportowców. Koniecznie należy też znaleźć przepisy, które pokażą w jaki sposób smacznie łączyć źródła białka. Są one dostępne np. na https://fitorsweet.pl/category/abc-zdrowego-odzywiania/. Takie podejście do tej diety działania, to gwarancja zdrowego życia w zgodzie z wyznawanymi wartościami.