Gluten to białko zbożowe, które występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gluten jest białkiem, które zapewnia elastyczność i strukturę ciasta chlebowego. Pomaga w wyrastaniu chleba poprzez zatrzymywanie pęcherzyków dwutlenku węgla podczas fermentacji.
Diety bezglutenowe stały się coraz bardziej popularne w ostatnich latach, ale niektórzy krytykują ten trend. W rzeczywistości, dieta bezglutenowa została nazwana przez niektórych ekspertów „dietą fad”.
Czy jest ona szkodliwa? Czy istnieją jakiekolwiek dowody naukowe, które wspierają nietolerancję lub wrażliwość na gluten?
Krótka odpowiedź brzmi: tak. Gluten może być szkodliwy dla naszego zdrowia, jeśli jest spożywany w dużych ilościach przez długi czas.
Nietolerancja oznacza, że Twój organizm nie trawi lub nie wchłania prawidłowo składników odżywczych z pokarmów, ponieważ ma problemy z rozkładaniem pewnych składników tych pokarmów. Najczęstsze rodzaje nietolerancji pokarmowych to nietolerancja laktozy, nietolerancja fruktozy i nietolerancja glutenu.
Nietolerancja glutenu to reakcja immunologiczna na białka glutenu znajdujące się w pszenicy, życie i jęczmieniu; powoduje ona uszkodzenie wyściółki jelita cienkiego i uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Objawy obejmują biegunkę, ból brzucha i wzdęcia po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Ten rodzaj nietolerancji występuje najczęściej u osób, które mają celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten. Osoby, które nie tolerują glutenu mogą zaopatrzyć się w żywność bezglutenową przykładowo na stronie https://bezgluten.pl/.