Oliwa z oliwek jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Posiada ona wiele cennych właściwości prozdrowotnych i niewątpliwie to właśnie stąd wynika jej duża popularność. Oliwa z oliwek posiada cenne dla zdrowia i funkcjonowania organizmu kwasy olejowe oraz witaminy A, D, E i K, które są bardzo dobrze przyswajalne wraz z tłuszczem. Oliwa oliwie nie jest jednak równa – nie bez znaczenia jest proces zbierania oliwek i sam proces produkcji, a także kraj jej pochodzenia. Więcej na temat dobrej jakości oliwy można poczytać na stronie https://oliwaimiod.com/.
Oliwa z oliwek może być spożywana zarówno na surowo bez żadnej obróbki termicznej, jak również poddawana działaniu wysokiej temperatury (smażenie, duszenie, pieczenie). Smakuje doskonale jako dodatek do sałatek, ponieważ zwiększa przyswajalność witamin oraz minerałów z warzyw oraz owoców. Świetnie się również komponuje w połączeniu z makaronem i różnego rodzaju sosami. Oliwę z oliwek można łączyć śmiało z innymi olejami, jak również z musztardą i przyprawami – tworząc w ten sposób doskonałe sosy do mięs, pieczywa czy warzyw.
Poza kuchnią oliwa z oliwek ma również bardzo wiele cennych zastosowań. Często poleca się ją jako specyfik na suchą i popękaną skórę – zabiegi na dłonie z podgrzaną lekko oliwą mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla drogich zabiegów odnowy w gabinetach kosmetologicznych. Podobnie jest z pielęgnacją włosów – oliwa z oliwek świetnie sprawdzi się jako maseczka na włosy.